Art and Literature
Ne%CC%81vtelen+terv.jpg

Bejegyzések

Harminckét évig nem történik semmi, Lilivel és Daruval együtt. Szerencsére marad valami. Az első külön-külön.

Grecsó Krisztián: Megyek utánad, Magvető, 2014

 

Hogy lehet gondolkodni, ha szép lányok jönnek?

 

 Valóban a kapcsolataink határoznak meg minket? Egy-egy szerelmi viszony fontos állomás lehet egy életben, de ha mindet megismerjük, megismerjük magunkat is? Grecsó Krisztián legújabb regényének főhősének, Darunak az életét fenekestül felforgatják a lányok. A Megyek utánad cselekménye a magányból indul, Daru kirekesztettnek érzi magát, el akarja hagyni a Viharsarkot, tovább akar lépni, ki akar törni. Ám akkor jön Lili, Eszter, Petra, Sára, Adél, Gréta és Juli, aki marad is.

megyekutanad1.jpeg
 

Darut kamaszként ismerjük meg, s jellemző rá minden tulajdonság, hangulat, ami kortársaira: egyedül érzi magát, már-már depressziós. A lányok segítenek neki, velük jó, nélkülük céltalanság és létbizonytalanság van. Daru felnőtté válásának folyamatát, élettapasztalatainak megszerzését nagyban befolyásolják a lányok. Kicsit úgy érezzük, mintha miattuk változna, de ugyanakkor mégsem, hisz Daru mindvégig ugyanaz a Daru marad.

 

viszi a vér a keserűséget, a honvágyat, a féltékenységet

 
megyekutanad2.jpeg

Meglehet a regény néhol igen kegyetlen, az olvasó úgy érezheti, hogy sem ő, sem Daru nem képes ennyi rosszat elviselni. Grecsó viszont kárpótol minket stílusával, a csodálatos képek használatával, gyakori nála, hogy a főhős érzelmeit párhuzamba állítja a környezeti változásokkal, a szoba hangulatával, a természeti képekkel, esetleg az időjárással.

 

Sára nem fogja a kezét, mennek szótlanul egymás mellett. Félelmetesen hideg van. Daru érzi, hogy lélegzik az utca. Mozog a kő a lába alatt, emelkedik, enged. Elállt az eső.

 

A szerzőről

Grecsó Krisztián 1976-ban született Szegváron. A Viharsarok több városában élt, most újlipótvárosi lakos. Volt elsőáldozó, néptáncos, őrsvezető, garázsrocker, kollégista.  Most író, költő, az Élet és Irodalom munkatársa. Fontosabb munkái: Vízjelek a honvágyról (versek, 1996), Angyalkacsinálás (versek, 1999), Pletykaanyu (elbeszélések, 2001), Caspar Hauser (versek, 2001), Isten hozott (regény, 2005), Tánciskola (regény, 2008), Cigányok (dráma, 2010), Mellettem elférsz (regény, 2011).