Art and Literature
Ne%CC%81vtelen+terv.jpg

Bejegyzések

A lét elviselhetetlen könnyűsége

A könnyűséget általában elviseljük. Ha nem, akkor az már nem könnyűség. Kundera szereplői a szovjet megszállás alatt tartott Csehszlovákiában élnek, és megpróbálják elviselni a könnyűséget. Nem sikerül nekik, menekülniük kell: Tomas a nőkhöz, Tereza Tomashoz, majd mindketten a természethez.

Milan Kundera a XX. század egyik kiemelkedő, cseh származású írója. 1968-ban szerepet vállalt a prágai tavasz eseményeiben, ezért kizárták a pártból, nem publikálhatott. Az 1970-es években emigrált, jelenleg Párizsban él feleségével.
Jelentősebb művei: Tréfa (1965), Az élet máshol van (1969-70),  Búcsúkeringő (1970-71), Nemtudás (2000)

 
 

…a regényalakok nem anyatestből születnek, miként az eleven emberek, hanem egy helyzetből, mondatból, metaforából melyben, akárcsak a mogyoróban, benne van valamilyen alapvető emberi lehetőség, amelyről a szerző azt gondolja, hogy még senki sem fedezte fel, vagy senki sem mondott róla semmi lényegeset.

 
 

-Könnyű és nehéz-

Tomas Prágában él, orvosként dolgozik. Pontosabban sebészként. Munkájának egyik legfontosabb része az, hogy felvágja a beteg testet, s megpróbáljon a bőr alá férkőzni. A nőkkel is ugyanazt érzi. Minél több szeretőt tart, annál könnyebben férkőzik a bőrük alá, és ismerheti meg a világot, az emberi testet.


Mikor megismeri Terezát, nem adja fel korábbi életvitelét: ugyanúgy fenntartja a viszonyait.
Zürichbe emigrálnak, de nem érzik jól magukat, Tereza visszamegy Prágába. Tomas végre a teljes szabadságát élvezhetné, hisz már sem a rendszer, sem pedig Tereza nyomása alatt nem él. Mégsem képes elviselni a könnyűséget. “Ess muss sein”. Egy hét után követi feleségét és visszatér Prágába.


A kommunista rendszert, melyben él, elítéli. Szerinte az, hogy a kommunisták ártatlannak vallják magukat, csak azért mert nem tudtak semmiről, elfogadhatatlan. Oidipusz, aki megölte az apját, s az anyját vette feleségül, sosem takarózott azzal, hogy ártatlan, csak azért mert nem ismerte a múltját. Tomas ezt szeretné megértetni az emberekkel, de a cikke, melyet publikálnak, a prágai tavasz eseményei után visszhangra találnak a szovjet vezetésben.  Szeretnék, ha visszavonná, de megtagadja. Elküldik a kórháztól, kénytelen ablakmosóként dolgozni. Két évig minden nap fiatal asszonyoknál takarít, akik bármit megadnának a jó hírű, ám a rendszer által ellehetetlenített orvosnak. Egy ideig jól is érzi magát, de “minden vakáció két évig tart”. Megunja a nőket és ezt az életvitelt is.

 
 
fd99e09b0e4c073658b38aaf6ddf8fa5.jpeg
 
 

-Lélek és test-

Tereza édesanyja nyomása elől menekül el. Szülei elválnak, ő pedig az apjánál marad. Hatalmas könyvespolccal berendezett lakásban élnek, de miután az édesapát börtönbe zárják, a könyvtárát elkobozzák, az anyjához kerül vissza. Képtelen elviselni az új lakás gátlástalan légkörét, s az új férjet. Rengeteget olvas. Úgy érzi, csak az olvasás menekítheti ki őt ebből a nyomasztó környezetből.


Mikor elhagyja az anyai otthont, pincérnőnek áll. Itt találkozik Tomas-sal, aki italt rendel tőle, s közben egy könyvet olvas. Mikor beállít Tomas prágai otthonába, egy könyvet szorongat a kezében, az Anna Kareninát. Azt gondolja, hogy ez lehet a belépő az új életébe.
Fényképészként dolgozik, fotókat készít a prágai tavaszról és az orosz intervencióról.
Már-már azt gondoljuk, hogy számára az igazi megváltást csak a halál hozhatja el. Nyomasztó képeket, Tereza álmait látjuk, melynek központi témája a halál. Van, hogy egy medence körül szaladgáló és éneklő nők egyike, akit Tomas bármelyik pillanatban megölhet, ha nem viselkedik megfelelően. Van, hogy már a koporsóban fekszik, s hiába bizonygatja azt, hogy még életben van, körülötte a nők, csak nevetnek rajta.


Egy kicsit Rousseau felvilágosult nézeteit idézi Tereza és Tomas életének utolsó helyszíne. Egyszer, amikor elutaznak egy fürdővárosban, találkoznak a férfi egykori betegével, aki a faluról mesél nekik. Tereza látja maga előtt a vidéki tájat, a természetet, az állatokat, s mikor már egyikük sem tudja elviselni a lét könnyűségét, úgy döntenek falura költöznek.  Ez a világ azonban túlságosan is idilli, túlságosan is könnyű. Még elviselhetetlenebbé teszi, szeretett kutyájuk halála, s Tomas visszavágyódása az orvosi pályára.