Megvolt a bosszú és volt szerelem is.

Már a korábbi bejegyzésekben szóba került, milyen nagy hatással volt rám Erich Maria Remarque A Diadalív árnyékában c. regénye. Sokszor nekiálltam már, hogy írjak róla egy posztot, és ma, amikor azon gondolkodtam, hogy összegyűjtöm azokat a regényeket, melyeket a nyári szünidő alatt olvastam, rájöttem, hiába helyezem bele Remarque  művét, elveszne a többi mellett. Meglehet, sokan nem ezt a könyvet fogják leemelni a polcról, mikor könnyed, nyári, strandra való olvasmányokat keresnek majd. Ha valaki mégis vállalkozna rá, biztosíthatom, nem fogja egyhamar letenni.

Erich Maria Remarque német író, tizenhat évesen kezdett el írni, kezdetben esszéket, verseket, majd a regényírással is megpróbálkozott. Első nagyobb műve az Álomzug címet kapta. Az első világháborúban a nyugati fronton harcolt, a lövészárkok szörnyűségeit, a harcokban és a borús mindennapokban szerzett tapasztalatait többek között a Nyugaton a helyzet változatlan c regényében “foglalta össze”. Hitler hatalomra jutását követően, Remarque művei is a nyilvános könyvégetés áldozataivá váltak, de elterjesztették róla, hogy nem vett részt az első világháborúban, s zsidó származású, eredeti neve pedig Kramer. Emigrálni kényszerült, először Svájca, majd az Egyesült Államokba, végül Svájcban telepedett le, s élete végéig itt élt. Fontosabb művei még: Szerelem és halál órája, A fekete obeliszk, Éjszaka Lisszabonban, A paradicsomban is ott a pokol

Azok körében, akik olvasták már a könyvet, kedvelt téma a calvados iránti érdeklődés. Csakúgy, mint Hemingway regényeinek szereplői, Remarque főhőse, Ravic is gyakran tölti estéit egy-egy párizsi bárban, italát kortyolgatva. A Franciaországba emigrált, német orvos a második világháború kitörése előtt érkezik Párizsba. Munkája és papírjai nincsenek, “szellemsebészként” dolgozik, állandó lakhely hiányában pedig kétes hírű hotelekbe költözik. Az ő szemszögéből, a várost járva ismerjük meg a korabeli francia fővárost, a puskaporos, a megszállást előkészítő német tisztek jelenlétével fűszerezett hangulatot, az éjszakai életet és a bordélyházakat.

 A cselekmény Ravic, és a titokzatos és kétségbeesett Joan találkozásával indul. Hullámvölgyes kapcsolatukat meghatározza a regény melankolikus hangulata és a létbizonytalanság. Mivel a háború közeleg, az emigrációban élők is kétségek közé szorulnak, hisz bármelyik pillanatban kitoloncolhatják őket. Ravic helyzete is meginog, ám a bosszú elkerülhetetlen az életét tönkretevő Gestapo tiszttel szemben.

A regényt 1945-ben adták ki,és  világszerte sikert sikerre halmozott. 1948-ban filmet is készítettek belőle, melynek főszerepét Ingrid Bergman játszotta, s melynek forgatásán maga Remarque is részt vett. Az 1984-es feldolgozásban pedig Anthony Hopkinst láthatjuk.

“Bolond ez a világ: arkangyallá változhatsz, megőrülhetsz vagy akármekkora gazember lehet belőled, senki sem látja. De hiányozzék csak egyetlen gombod… mindjárt észreveszi mindenki.”