F. Scott Fitzgerald: Eltékozolt évtized

Fitzgerald műveiből szívesen választok, ahogy az már a korábbi bejegyzésekből is kiderült. Ez alkalommal viszont nem regény, hanem egy novelláskötet akadt a kezembe. Ez a viszonylag új (2013-as), első kiadás az író 1920-ban kiadott,  Flappers and Philosophers egyes darabjait is tartalmazza.
Könnyed, igen egyszerű szerkezetű és nyelvezetű olvasmányokat tartalmaz, a történetek pedig roppant szórakoztatóak.

Az első novella elolvasásakor meglepett, milyen mesebeli, már-már varázsszerű képeket és szimbólumokat használ és ,hogy mennyire nagy hangsúlyt fektet a roppant váratlan fordulatokra. (Habár ezt a bizonyos mesebeliséget A nagy Gatsbynél is megfigyelhetjük, mégpedig Jay Gatsby  kiemelkedésekor és hírnevének megszerzésekor.) Ezek a fordulatok és mesés elemek egy-egy megleckéztetésnél, olyan motívumoknál figyelhetők meg, mint például amikor a gazdag fiú felfigyel a lányra, vagy amikor a szegény, már-már elfeledett háborús hőst újra kiemelik, esetleg, hogy lesz egy zseniből híres tornász.

A novelláskötet és az egyik novella címe sem véletlenül kapta az Eltékozolt évtized elnevezést. Habár Fitzgerald szórakoztatni akar minket, és habár a legtöbb történet vége jól zárul, egyfajta melankólia uralkodik a háttérben, ami arra készteti az olvasót, hogy próbáljon meg elgondolkodni és egy kicsit a cselekmény mögé tekinteni.
A szereplők általában olyan fiatalok, akik az 1920-as években tengetik mindennapjaikat. A háttérben természetesen ott bujkál még az első világháború utószele, s ezek a fiatalok kicsit úgy élnek, mintha minden egyes unalmas pillanat elpazarolt idő volna. A lányok fejében nem jár más, mint hogy kellően gazdag férfihoz menjenek feleségül, hogy mivel tudják elkápráztatni a fiúkat egy-egy estélyen, a fiúk  pedig meg szeretnének gazdagodni, hírnevet akarnak szerezni. Látszólag semmi értelme az életüknek, Fitzgerald pedig oly mesterien játszik e szereplőkkel és a cselekményszálakkal, hogy a novellák végén minden alak egyfajta (néha kellemetlen) megoldással szembesül és mi is úgy érezhetjük, el van rendezve a sorsuk.

A novelláskötet üdítő lehet egy-egy nehezebb olvasmány közben, a hosszabb-rövidebb történeteket időbeosztásunkhoz alakíthatjuk. A képek pedig, amiket Fitzgerald használ, csodálatos környezetet varázsolnak szereplőink köré. Már ezekért megéri elolvasni!