A zsákmány felfalja a győzőt

F. Scott Fitzgerald: Szépek és átkozottak

(…) az ital szükségletté vált számukra a szórakozáshoz, ami mindennapos dolog volt ugyan a múlt századi angol arisztokrácia köreiben, viszont kissé aggasztó egy egyre mértékletesebbé és egyre óvatosabbá váló civilizációban. Ezenkívül valamiképpen mind a ketten lazábbak lettek erkölcsileg, ami nem is annyira cselekedeteikben nyilvánult meg, hanem inkább abban, ahogy az őket körülvevő civilizációra reagáltak.

Anthony Patch, fiatal és jómódú, ám roppant lusta férfi, aki az egyetemi évei végeztével, utazásaiból hazatérve New Yorkban telepedik le. Biztos megélhetést nyújt számára nagyapja, a bizonyos Adam Patch – híres reformer, a szesztilalom támogatója – óriási vagyona, és neve.
Egyetemi barátai mind tudják, mit is akarnak az élettől, míg Anthony lehetséges elfoglaltságairól csupán csak álmodozik. Néha ír, de azt is csak az íróasztalfióknak.
Gloria Gilbert gazdag szülők egyetlen lánya. A new yorki Plazaban éli, szülei és férfiismerősei által oly nagy mértékben elkényeztetett életét. A férfiak imádják, a nők féltékenyek rá és ezt Gloria ki is használja. Nincs olyan nap, hogy ne lenne találkája, s nincs olyan este, amit otthon töltene.

A dzsezzkorszakban járunk, Amerika a technológiai fejlődés, a rohamos változások ámulatában éli a “Roaring Twenties” napjait. Történetünk elején, még az első világháború előtt vagyunk, viszont az a hedonizmus, ami a világégés után erősödött fel, már elkezdődött. A modern kor kezdete átformálta az emberek életét és hétköznapjait. Ebben az élvezethajhász, gyors világban találkozik két főszereplőnk. Anthony-nak rögtön megtetszik a lány, s nem is olyan hosszú huzavona után, összeházasodnak az örökké tartó boldogság és a hatalmas örökség reményében.
Házasságuk első szakaszát utazgatással töltik. A világháború kirobbanása miatt, Európába nem mehetnek, ezért Amerika különböző pontjai válnak utazásaik színhelyévé.
A nászútjuk nem szól másról, mint a szórakozás és a fiatalság minden örömének kihasználásáról, s minden városban találnak egy olyan kört, ahol szívesen látják őket. Sajnos azonban, ez az életmód nem fedezhető abból a jövedelemből és lelkierőből, amivel megáldottak őket egy hatalmasabb erő.
Mindketten belátják, hogy le kell telepedniük és vissza kell fogniuk költekezésüket. Egy szürke házra esik választásuk, mely három nyáron keresztül az otthonuk is lesz. Azonban egy idő után, ahogy a házasságuk megromlik, és ahogyan a fény egyre tompul kapcsolatukban, a szürke ház Anthony és Gloria viszonyának nemcsak viharos színpada, de metaforája is lesz.

Ahogy múlik az idő eltávolodnak egymástól, s mikor Anthony megkapja behívóját, ez a szakadék most már fizikailag is érzékelhetővé válik. Ahogy egyre délebbre utazik, úgy hidegül el feleségétől. Mikor visszatér, újra egymásra találnak, de a háború okozta felfokozott érzelmek, újra szétszakítják őket egymástól. A pénzüket mind elköltik, s míg Gloria a magányba, Anthony az alkoholizmusba menekül. Egyetlen vigaszuk a hatalmas vagyon megöröklés lehetne, ám a regény végére Anthony lelketlen, félig őrült, magányos férfivá válik.

Sokan gondolják, hogy Fitzgerald e regénye önéletrajzi ihletésű . Felesége, Zelda és közte hasonlóan viharos szerelem dúlt, melyet még inkább fokozta az élvezetek hajszolása, a partikra járás és a kétes hírű társaságok “támogatása”. Nem titok, hogy Anthony-hoz hasonlóan Fitzgerald is alkoholistává vált, s csakúgy mint a gyönyörű és önző Gloriát, Zeldát sem érdekelte más a társadalmi kötelezettségeken, a ruhákon és a partikon kívül semmi más.